Thuis energie besparen is mogelijk, bekijk de handige tips

Hoewel veel mensen weten dat ze thuis energie moeten besparen om het milieu te helpen, zijn de meesten meer geïnteresseerd in het verminderen van het energieverbruik om hun energierekening te verlagen en hun zuurverdiende geld te besparen.

Hier zijn een aantal manieren waarop u uw huis energie kunt besparen, waarvan de meeste zijn snelle en eenvoudige oplossingen die, indien in praktijk gebracht in de omgeving van het huis meteen kan daadwerkelijk verlagen uw volgende maand energiefactuur.

Houdt de thermostaat goed in de gaten

Verwarming en koeling vertegenwoordigen een groot deel van uw maandelijkse energiefactuur en het in alle opzichten aanpassen van de thermostaat verspilt veel energie. Het op een constante en comfortabele temperatuur houden is een slimme manier om energie in huis te besparen. Als het een beetje koud wordt, probeer dan een paar dekens aan het bed of een laagje kleding toe te voegen voordat je aan de thermostaat gaat prutsen.

Isolatie is zeer belangrijk in huis om energie te besparen

Zonder goede isolatie wordt er veel energie verspild aan het verwarmen of koelen van de buitenkant van uw huis. Zorg ervoor dat de isolatie strak om uw ramen en deuren zit. Andere gebieden om te controleren op tocht zijn stopcontacten, zolderluiken, airconditioners voor wandmontage en sanitair, met name de buitenkranen.

Zijn er apparaten die onderhoud nodig hebben?

Zorg ervoor dat al uw energie verbruikende apparaten optimaal presteren. Soms is zelfs een beetje reiniging voldoende. Dit geldt met name voor koelkasten. Vuile spoelen zorgen ervoor dat uw koelkast meer energie verbruikt dan wat dan ook, en u kunt ze gemakkelijk schoonmaken met uw stofzuiger.

Bekijk altijd de energieklasse voordat je een apparaat aanschaft

Wanneer u nieuwe apparaten aanschaft, kijk dan altijd naar de EER- of Energie-efficiëntieverhouding. Deze verhouding geeft aan of een bepaald item energie verspilt bij het uitvoeren van zijn taken. Om echt energie in huis te besparen, zorg ervoor dat u apparaten aanschaft met een energie-efficiëntieverhouding van 10 of meer.

Doe de lampen uit als je van huis gaat

Te veel energie wordt verspild omdat mensen eenvoudigweg nalaten om de lichten uit te doen wanneer ze niet in gebruik zijn. Volwassenen kunnen net zo onzorgvuldig zijn als kinderen als het gaat om deze slechte gewoonte. We hebben allemaal huizen gezien waar de verlichting van de veranda overdag aan is of de hele nacht aan is geweest, misschien zelfs ons eigen huis. Deze besparingstip is de moeite waard om onder controle te krijgen.

Spaarlampen is een must

Gloeilampen zijn in alle opzichten inferieur aan fluorescentielampen. De nieuwere spaarlampen kunnen iets meer kosten, maar de besparingen die u op uw energierekening zal oogsten, zullen het ruimschoots goedmaken. Plus, de fluorescerende lampen gaan tot twaalf keer langer mee.

Haal niet gebruikte apparaten uit het stopcontact

Voordat je je inzet uittrekt, moet je weten wat energievampieren zijn. Nou, dit zijn eigenlijk de kleine energieverslindende items waarvan je denkt dat het niet nodig is om ze uit het stopcontact te halen. Denk aan uw televisie, uw magnetron, uw airconditioner en vrijwel elk ander apparaat dat een kleine digitale klok heeft die mensen het gevoel hebben dat ze te allen tijde moeten draaien. Wist u dat u door alleen al het loskoppelen van deze apparaten uw elektriciteitsrekening tot 30% kunt verlagen?