Wat zijn nou precies de voor- en nadelen van zonne-energie?

De meeste wetenschappers beweren dat de energie die de zon geeft waarschijnlijk al onze huidige energieproblemen zal oplossen. De zon is een onuitputtelijke energiebron en is ook gratis. Dit maakt het perfect voor dagelijks gebruik in onze huizen of kantoren, toch? Nou, niet altijd. Ondanks de vele voordelen die zonne-energie kan opleveren, zijn er een aantal nadelen waar mensen zich bewust van moeten zijn voordat ze een zonne-energiesysteem installeren.

Veel mensen willen van het net af van nationale bedrijven die traditionele energie leveren. De hoge kosten van de energierekening zijn de belangrijkste reden waarom zij zich hiertoe gemotiveerd voelen. Maar factoren als de kosten van de installatiepanelen, het weer en de locatie, de ruimte en de wijze van onderhoud mogen niet worden vergeten.

De zonnepanelen moeten tegen verschillende weersomstandigheden kunnen

Laten we in de eerste plaats niet vergeten dat de zonnepanelen in de open lucht geplaatst zullen worden, met uitzicht op de lucht. Daarom zullen ze een reeks van weersomstandigheden moeten weerstaan. Krachtige wind, hagel, sneeuw en regen – al deze factoren zijn van invloed op de kwaliteit van de zonnepanelen in de tijd.

Vaak wordt de investering voor zonnepanelen niet terugverdiend

De meeste potentiële gebruikers van zonne-energie zouden moeten weten dat de investering die ze doen in hun fotovoltaïsche systeem zich niet zal terugbetalen, tenzij ze zich in zonnige gebieden bevinden. Wanneer ze op regenachtige plaatsen worden geplaatst, zullen de onderdelen van de meeste zonnepanelen waarschijnlijk corroderen. Dit geldt in het bijzonder voor de gebieden waar hagel de overhand heeft. Als de hagelstenen zeer groot zijn, kan het zelfs de fotovoltaïsche panelen breken en moet u ze vervangen, wat u waarschijnlijk veel geld zal kosten.

Als u woont in gebieden waar stofstormen vaak voorkomen, is de installatie van zonnepanelen niet aan te raden. Het stof zal zeker het absorptievermogen van de fotovoltaïsche cellen van het paneel verminderen. Een enkele laag stof is genoeg om de doorgang van het licht te belemmeren en dit zal de zonnecellen ondoeltreffend maken.

Sneeuw is vaak de boosdoener

Een andere problematische weersomstandigheid zou sneeuw zijn. Zware sneeuwval op het oppervlak van de zonnepanelen zal de opbrengst van het systeem verminderen. Maar dit wordt niet als een echt probleem gezien, omdat de kans groot is dat de sneeuw eraf glijdt zodra de panelen gekanteld zijn. Daarom zal de volledige capaciteit van de zonnecellen in een mum van tijd hersteld zijn.

Zoals u zich misschien al heeft gerealiseerd, is het weer een heel belangrijke factor waarmee rekening moet worden gehouden voordat u besluit om uw huis van stroom te voorzien met behulp van zonnepanelen. Als u niet zeker weet of u ze wel of niet moet installeren, kunt u een specialist vragen om de invloed van het klimaat in uw omgeving op uw zonnepanelensysteem te beoordelen.